Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/3/b/8/skattejuristen.se/httpd.www/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Skatteverket förlorar 25% skattemål i förvaltningsrätten – och 1/2 av dess överklaganden till kammarrätten | Skattejuristen Warning: A non-numeric value encountered in /customers/3/b/8/skattejuristen.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5806

Enligt en undersökning som gjorts av Skattebetalarnas förening är ändringsprocenten vid överklagande av skatteärenden till förvaltningsrätterna ungefär 25 %. När Skatteverket sedan överklagar till kammarrätten förlorar myndigheten mer än hälften av skatteprocesserna.

Statistiken kommer från Skatteverket och avser antalet skattemål i första domstolsinstans, förvaltningsrätten, under åren 2013–2015. Totalt har då 30 547 ärenden inom inkomsttaxering, moms och löneavgifter överklagats av den enskilde till en förvaltningsrätt. Domstolen har då beslutat till den enskildes fördel i ungefär vart fjärde ärende (19% av fallen avseende inkomsttaxering, 29% avseende moms och 27% av frågor om löneavgifter).

När det gäller kammarrätten så bygger statistiken på Skattebetalarnas egen kartläggning av 300 skattemål under perioden oktober–december 2015 i Stockholms Kammarrätt.

2016-10-04